Sofer turist in Austria

Atentie! Incepand cu ianarie 2012 a intrat in vigoare legea despre Rettungsgasse. Pe scurt pe autostrada vom lasa pe mijloc liber pentru ambulanta, masini de pompieri, etc.. iar masinile de pe banda din stanga se vor indrepta spre stanga, iar cele de pe banda dreapta spre dreapta chiar si pe banda de urgenta. Mai multe pe: www.rettungsgasse.com.

Informatii din trafic din Austria: http://www.asfinag.at/en

In Viena exista multe zone de parcare Kurzparkzone unde putem parca masina maxim o ora si jumatate – doua ore. Se poate stationa gratis 10 minute. O jumatate de ora costa un euro, o ora 2 euro, 90 de minute -3 euro. Gasim in centrul si la periferia Vienei multe garaje unde putem parca cu aproximativ 1 euro pe ora.
In general zona de parcare cu linie verde este mai ieftina decat cea cu albastru, dar atentie se platesc mereu (cu exceptia zilelor de sarbatoare).

http://www.wien.gv.at/verkehr/parken/index.html

Mo-Fr(werk) – de luni pana vineri, Der Werktag – zi lucratoare.
Parkdauer – durata parcarii, 1.5 Std – o ora si jumatate Stunde=ora.
Gebührenpflichtig – taxabil

parcare Viena

Cateva reguli de circulatie nescrise…dar care la noi in Romania sunt date peste cap:

  • In Austria nu se dau flash-uri tot timpul decat in caz de pericol mare.
  • Lumini de avarii nu se dau sa multumesti …se dau doar in caz de AVARIE!
  • In Austria nu se ridica stergatoarele ca ai parcat prost, se ridica doar iarna sa nu inghete pe parbriz si in general nu atingem masini care nu ne apartin.
  • Pentru cei ce vor sa inchirieze o masina in Austria se cere de regula un card visa/ card de credit.
  • Daca te-ai incadrat gresit semnalizezi, te asiguri, te mai uiti o data in oglinda laterala si te muti pe alta banda.
  • In Austria platesti parcare, acum se poate plati si prin telefonul mobil si se verifica zilnic de catre agentii de parcare. Amenda era anul trecut (2011) in jur de 22 de euro. Din pacate Romania nu are incheiat un acord cu Austria in acest sens, adica nu iti pot trimite amenda in Romania, dar ganditi-va de doua ori daca va reintoarceti in acesta tara.
  • Reguli de parcare …mai multe pe http://www.wien.gv.at/verkehr/parken